czwartek, 22 grudnia 2016

Testujemy surówki - czerowna kapusta, jabłko & gruszka/Tasting salads - red cabbage, apple & pear


Dziś kolejna surówka, tym razem wg mnie idealnie wpasowująca się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Sama mam zamiar ją podać w pierwszy dzień Świąt na obiad. Tylko nie próbujcie jej od razu po przygotowaniu, musi swoje odczekać i się przegryźć. Smacznego!

Przepis pochodzi z MG.

Przy okazji życzę Wam pogodnych i smacznych Świąt!

Składniki:

4 łyżki rodzynek lub żurawiny
1/2 główki czerwonej kapusty
2 twarde kwaśne jabłka
gruszka
kawałek białej części pora
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
sól & pieprz & cukier
sok z cytryny
 
Na marynatę:
 
po 4 łyżki gorącej wody i octu jabłkowego
 
Metoda:
  1. Mieszamy składniki marynaty, wkładamy rodzynki i odstawiamy.
  2. Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy, odstawiamy na sito, posypujemy solą, odstawiamy na 5 minut.
  3. Przelewamy dwa razy wrzątkiem, a następnie mieszamy z marynatą.
  4. Dodajemy starte jabłka i gruszkę, dodajemy sok z cytryny.
  5. Pora cienko kroimy, przelewamy wrzątkiem, dodajemy do surówki wraz z orzechami.
  6. Doprawiamy do smaku.
 
 
Today a typical Polish Christmas salad. Actually I cannot imagine Christmas super without red cabbage. Let this salad stay for an hour or so before serving, otherwise it will not taste good.
 
Merry Christmas to all my visitors!
 
Ingredients:
 
4 tbsp rasins or cranberries
1/2 red cabbage
2 sour apples
1 pear
a white part of the leak
chopped nuts
4 olive spoons
salt & pepper & sugar
lemon juice
 
For marinade:
 
4 tbsps hot water
4 tbsps apple vinegar
 
Method:
 
  1. Mix ingredenits for the marinade, add rasins, put aside.
  2. Chop the cabbage finely, put on a sieve, add salt and let it stay for 5 minutes.
  3. Pour the cabbacge with hot water, drain. Add marinade.
  4. Grate apples and pear, add lemon juice, mix with the cabbage.
  5. Slice finely the leak (you may also pour it with hot water).
  6. Add all remaining ingredients. Add salt, sugar and pepper.

10 komentarzy:

  1. I love seeing other countries' traditional recipes! Happy Christmas and Joy in your hearts!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, idealna do światecznego obiadu. Sama zjadłabym pół salaterki ;) pozdrawiam i życzę wesołych Świąt! 🎄

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest już mój.Bardzo lubię czerwona kapustę.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta Twoja surówka. Dawno nie jadłam takiej z czerwona kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis , wypróbuję nie raz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie mieszałam kapusty z gruszką :O ale mnie zaciekawiłaś, co z tego może wyjśc :O
    niby takie proste, a jednak oryginalne :D
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. nice post and lovely blog :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń